Μπορούμε να ακολουθήσουμε μία διατροφή για δυνατή μνήμη, εφόσον οι τροφές επηρεάζουν σημαντικά τις λειτουργίες του οργανισμού μας;
Μήπως χρειάζεται να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε καθημερινά, καθώς αυτά φαίνεται να έχουν μεγάλη επίδραση στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και στην ικανότητα της μνήμης μας να ανατρέχει σε διάφορες πληροφορίες; Τελικά, μάλλον το να θυμόμαστε καλύτερα δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο νέοι είμαστε ηλικιακά, αλλά και από το τί επιλέγουμε να βάζουμε στο πιάτο μας!
Πώς μπορούμε λοιπόν μέσω των διατροφικών μας επιλογών να ενισχύσουμε τη μνήμη μας;
Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία
Τα συστατικά που χρειαζόμαστε για δυνατή μνήμη είναι βιταμίνες C, Β12, Β6, Ε, η θειαμίνη (ή βιταμίνη Β1), ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως άπαχο γάλα, γιαούρτι αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β12, Β6 και φολικό οξύ έχουν αντίστοιχες ιδιότητες για τη μνήμη.
Γλυκόζη
Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Κάθε φορά που στερούμε από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα τη γλυκόζη, διαταράσσεται η ομαλή τους λειτουργία, οπότε και η μνήμη. Επίσης, το μέλι και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και θα πρέπει να προτιμώνται για τη λευκή ζάχαρη.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι μπορούμε να λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας αλλά και καύσιμου για σκέψη από τη συχνή και σωστή κατανάλωση υδατανθράκων μέσα από τρόφιμα όπως ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά, φυσικά πάντοτε με μέτρο!
Ω-3 Λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται, στα ψάρια, κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό σαρδέλες, σόγια, καρύδια, και σε άλλα τρόφιμα προστατεύουν τον οργανισμό από εξασθένηση της μνήμης και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Πιο συγκεκριμένα, πειράματα έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν σημαντικά τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση. Ανεπάρκεια ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σύνθεση λιπαρών οξέων των κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μεταβάλλοντας τη λειτουργία των νευρώνων, την όραση, την ικανότητα εκμάθησης, αλλά και τη νοητική λειτουργία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν παραμένετε σωματικά δραστήριοι, αποφεύγετε τα υψηλά επίπεδα άγχους και έχετε πλούσια κοινωνική ζωή είστε και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε την πνευματική γήρανση.
Ιπποφαές
Το εκχύλισμα Ιπποφαούς είναι μια από τις πηγές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση οξειδωτικού στρες που προκαλείται σε περιόδους αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων.
Κατανάλωση πρωινού
Για την ενίσχυση όμως της μνήμης δεν αρκεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, καθώς και το πλάνο των γευμάτων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση πρωινού είναι πολλά, καθώς βάσει ερευνών φαίνεται να βελτιώνεται η πνευματική απόδοση.
Συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δράσουν είναι ουσιώδη για την ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος.
Η σωστή διατροφή και η υποστήριξη της καθημερινής δίαιτας με τα κατάλληλα συμπληρώματα θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο να βελτιώσετε την εγκεφαλική λειτουργία σας!